ARMARET’in kuruluşu 1938 yılına dayanır. Bu tarihte Mardiros Etyemez kuyumcu kalfalığını bırakıp, askerî işaretler imalatına başlar. İkinci Dünya Savaşı’nın bitimi ile Türkiye’de modernleşme başlar, özellikle Türkiye’nin Nato’ya girişi ve Kore Savaşı, işin şekillenmesine fırsat olur. O yıllarda ilk yerli eksantrik presler yapılmaya başlamıştır.

Büyük usta Mahmut Özer’in pres ve kalıpları, meşhur hakkak Ohannes Muradyan’ın gravür kalıpları ile müessese günden güne gelişir. (Bu kalıplar günümüze kadar korunmuştur.) 1950’li yıllarda Mardiros Etyemez’in oğulları Manuk ve Arman’ın doğmasıyla ARMARET adını alır. 1952 yılında Mercan Yokuşu No. 48’deki satış dükkânı açılır.

 

1972’de kapasiteye cevap verebilmek için Manuk ve Arman Etyemez kardeşler, paralel olarak ikinci bir imalathane açarlar. 1978 yılında iki kuruluş birleşip bugünkü “ARMARET – Arman Etyemez ve Ortağı” adını alır.

 

1990’larda ithal sırma, el işi işlemeler ve kuyumcu malzemeleri satışı başlar. 1987’de Askerî Müze’nin restorasyonu ile tarihî kostümlerin aksesuarları yapılır.

 

Sonrasında “Hava Müzesi” ve “Harp Akademileri Müzesi’nin” kostüm aksesuarları ve “Veda”, “Aslan Asker Şvayk”, “Ateşten Günler”, “Kurtuluş” gibi birçok sinema filmi, TV dizileri ve Şehir Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi’nin birçok tiyatro oyunu için kostüm aksesuarları hazırlanır.

 

Bugün üçüncü kuşak da işe dahil olup ARMARET’in mirasını yürütmektedir.